AMS Bureau

Klantenservice

AMS KRANT

Miljardendeal Amsterdam

Amsterdam heeft een deal gemaakt met het Rijk. De Noord/Zuidlijn wordt doorgetrokken via Schiphol naar Hoofddorp, het Rijk maakt geld vrij om het Zuidasdok af te maken en175.000 woningen kunnen versneld gebouwd worden in de regio.

Ook wordt er een nieuwe metrolijn gebouwd tussen Isolatorweg en de nieuwe wijk Haven-Stad als uitbreiding op de Ringlijn, waarmee de bereikbaarheid in West verbeterd wordt. Wethouders Melanie van der Horst (Verkeer) en Reinier van Dantzig (Woningbouw) hebben maandenlang onderhandeld met het Rijk, nadat dit al jaren vastgelopen was.

Het afbouwen van het Zuidasdok, het doortrekken van de Noord/Zuidlaan en de concrete stap in het sluiten van de Ringlijn moet ervoor zorgen dat de bereikbaarheid van de Metropoolregio Amsterdam niet verder vastloopt. Momenteel komen circa 1,7 miljoen mensen dagelijks vanuit alle delen van Nederland naar de regio, met files en overvolle stations tot gevolg. Door de geplande extra ruimte op het spoor kunnen er meer treinen rijden vanuit Sloterdijk, Schiphol en Zuid naar andere delen in het land.

Naast dit hele pakket krijgt de MRA nog eens 800 miljoen euro, waarvan 350 miljoen euro voor Amsterdam, voor de verbetering van stations of het investeren in buslijnen. Daardoor kunnen 175.000 woningen in de regio versneld worden gebouwd voor 2030, waarvan 43.000 in Amsterdam. Woningbouw is namelijk afhankelijk van hoe bereikbaar een nieuwe wijk is. Twee derde van de woningen is bedoeld voor mensen met een laag of middeninkomen.

Voor wat betreft de Noord/Zuidlijn: de komende twee jaar worden er onderzoeken gedaan hoe de metro het best kan lopen en of het haalbaar is. Planning hiervan is op zijn vroegst 2028 en zal voor de bouw ongeveer 10 jaar gaan duren. In Haven-Stad, een nieuwe woonwijk ten noordwesten van het centrum, onder meer rond Sloterdijk en de Coenhaven, wil de gemeente circa 72.000 woningen bouwen. Daarnaast komen er nieuwe buslijnen tussen Zeeburg en IJburg en Zuidoost en Weesp, wordt de tram verbeterd naar IJburg. Ook verbeterring van fiets- en autoroutes en openbaar vervoer bij het Hamerkwartier in Noord en komen bij de NDSM-werf extra aanmeerplekken voor meer veerponten. Het is de gemeente niet gelukt om geld te krijgen voor een brug over het IJ.

In totaal bedragen de investeringen 5,4 miljard euro, waarvan het Rijk 4,1 miljard euro betaalt en regionale partijen samen 1,3 miljard euro. Amsterdam draagt voor 600 miljoen bij en Schiphol 100 miljoen. De gemeente verwacht hierdoor 140.000 extra banen in de regio, in 2050 moeten dit er zelfs 270.000 zijn.

Bron: https://ap.lc/Ql5eC